Пам’яті Олександра Федоровича Возіанова


сторінки: 14

mazm18-2_14_f.jpg

О.Ф. Возіанов

Сьомого травня 2017 р. на 80-му році пішов з життя Олександр Федорович Возіанов, видатний український учений, засновник вітчизняної урологічної наукової школи, академік НАН і НАМН України, доктор медичних наук, професор, двічі лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Герой України, заслужений діяч науки і техніки України.

Олександр Федорович Возіанов народився 2 жовтня 1938 р. у м. Мелітополі Запорізької області. У 1962 р. закінчив Київський медичний інститут (нині Національний медичний університет імені О. О. Богомольця). З 1968 р. працював на кафедрі урології цього інституту, подолавши шлях від асистента до завідувача. Саме в інституті він сформувався як талановитий та оригінальний учений, яскравий педагог і блискучий хірург-уролог. Надзвичайно обдарований, він швидко опановував глибини науки і тонкощі хірургічної майстерності, своїми руками врятував життя тисячам хворих.

Від 1987 по 2011 р. академік О. Ф. Возіанов очолював Інститут урології і нефрології (зараз ДУ «Інститут урології НАМН України»). Під його керівництвом Інститут урології став сучасною академічною установою, в якій створено оптимальні умови для проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень та надання висококваліфікованої урологічної допомоги населенню України.

У 1993 р. Олександр Федорович був обраний першим президентом Академії медичних наук України і працював на цій посаді по 2011 р. За роки, що минули від дня заснування, тут активно проводились фундаментальні і прикладні дослідження, присвячені вирішенню найбільш актуальних проблем сучасної медицини, розроблялись і впроваджувались в практику нові методи профілактики, діагностики і лікування найбільш поширених захворювань людини. Академія під його керівництвом стала авторитетною науковою установою, широковідомою за межами нашої держави. Як президент АМН України він був куратором ряду важливих державних медико-соціальних програм, спрямованих на покращання здоров’я населення країни.

Наукові дослідження і розробки О. Ф. Возіанова становлять вагомий внесок у фундаментальній та прикладній медицині. Ним розроблено оригінальну методику операції при аденомі передміхурової залози і запропоновано спеціальний хірургічний інструментарій. Вперше в країні широко впроваджено радикальну операцію з приводу раку передміхурової залози. Він вперше розробив класифікацію передпухлинних станів, раку передміхурової залози і сечового міхура та алгоритм діагностики аденоми, передраку і раку передміхурової залози з впровадженням імуногістохімічного моніторингу. О. Ф. Возіанов заснував першу в Україні лабораторію термодіагностики, перше відділення екстракорпорального дроблення каменів нирок. Велике значення мають його дослідження з вивчення клітинних та молекулярних механізмів виникнення раку сечового міхура і впливу на цей процес радіаційного забруднення після аварії на Чорнобильській АЕС.

Олександр Федорович Возіанов є автором близько 700 наукових праць, у їх числі 45 монографій та 15 винаходів. Він створив велику школу урологів, підготувавши понад 40 докторів та кандидатів наук. Був головним редактором науково-практичного журналу «Урологія», Журналу Академії медичних наук України.

Заслуги О. Ф. Возіанова у розвитку медичної науки широко визнані як в Україні, так і за кордоном. Протягом тривалого часу він очолював Українську асоціацію урологів, був постійним членом Міжнародної, Європейської та Американської урологічних асоціацій, Європейського товариства дитячих урологів. У 2005 р. Американський біографічний інститут визнав його одним з найбільш видатних учених світу.

Держава достойно оцінила багаторічну плодотворну працю академіка, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток охорони здоров’я в Україні. Олександр Федорович двічі нагороджений Державною премією України (1987, 2001), орденом Дружби народів (1986), орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (1996), орденом Ярослава Мудрого ІІ ступеня (1998), золотою зіркою Героя України з врученням ордена Держави (2000), премією ім. В. І. Вернадського (2000), відзначений багатьма іноземними нагородами. У 1986 р. отримав звання заслуженого діяча науки і техніки України.

Олександр Федорович був надзвичайно працьовитою, наполегливою, енергійною, порядною та щирою особистістю, людиною з великої літери. Він був талановитим лікарем, новатором, висококваліфікованим фахівцем – таким він назавжди залишиться у нашій пам’яті.

Висловлюємо глибоке співчуття рідним і близьким Олександра Федоровича. Світла пам’ять про видатного вченого та прекрасну людину назавжди збережеться у серцях його численних друзів, учнів, колег по роботі та пацієнтів.

Редакція журналу «Медичні аспекти здоров’я чоловіка»

Наш журнал
у соцмережах:

Випуски за 2018 Рік

Зміст випуску 4 (31), 2018

  1. В.І. Горовий, І.Г. Слепова, А.І. Мисак, О.М. Капшук

  2. А.Ю. Гурженко

  3. І.І. Горпинченко, В.В. Спиридоненко

  4. И.А. Йовенко, И.В. Балака

Зміст випуску 3 (30), 2018

  1. В.И. Медведь

  2. Б.М. Венцківський, І.Б. Венцківська, О.С. Загородня

  3. Н.Г. Скурятіна, О.П. Гнатко

  4. С.П. Пасєчніков

  5. В.І. Зайцев, О.С. Федорук, І.І. Ілюк

  6. Ю.Н. Гурженко

  7. А.В. Руденко, С.П. Пасєчніков, М.В. Мітченко, О.М. Бавіна, В.В. Третяк

  8. О.А. Бурка

  9. А.М. Романенко, С.П. Пасєчніков, В.М. Григоренко, В.С. Грицай, О.В. Кравченко

  10. В.О. Бенюк, В.М. Гончаренко, Л.Д. Ластовецька, О.С. Неймарк

  11. О.Д. Нікітін

  12. С.П. Пасєчніков

  13. С.П. Пасечников

  14. О.Б. Прийма, І.В. Федорович, В.М. Іроденко, М.В. Босак

Зміст випуску 2 (29), 2018

  1. С.П. Пасєчніков, Я.М. Клименко

  2. П.В. Федорич

  3. И.И. Топчий

Зміст випуску 1 (28), 2018

  1. С.П. Пасєчніков

  2. М.І. Бойко, А. Гіверсман, Є.В. Лучицький, С.Л. Чеканов, Т.В. Березна, А.З. Журавчак, К. Бетокі, О.В. Кнігавко

  3. В.І. Горовий

  4. К.К. Бєляєв