Превенція післяопераційних ускладнень трансуретральної резекції простати


pages: 48

О.Д. Нікітін, д.мед.н., професор кафедри урології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця


Одним з найбільш серйозних ускладнень трансуретральних операцій є так званий ТУР-синдром. Основу ТУР-синдрому становить абсорбція іригаційної рідини, яка викликає зміни з боку серцево-судинної і центральної нервової систем. У всіх хворих спостерігається ділюційна гіпонатріємія, проте лише у тих осіб, у яких серце не справляється зі збільшенням навантаження, розвиваються ускладнення у вигляді набряку мозку або легенів. Симптоми порушення функції центральної нервової системи – дратівливість, головний біль, судоми, порушення зору аж до повної сліпоти, затьмарення свідомості, кома – зазвичай пояснюються гіпонатріємією внаслідок водної «інтоксикації».

Підвищення ефективності оперативних методів лікування гіперплазії передміхурової залози шляхом запобігання розвитку інтраопераційних ускладнень при трансуретральній резекції є однією з актуальних проблем урології.

Проведено дослідження результатів лікування у 68 хворих на гіперплазію передміхурової залози віком від 54 до 79 років, яким проведено трансуретральну резекцію передміхурової залози (ТУРП). Хворих розподілили на дві групи. До першої групи (n = 38) увійшли пацієнти, яким під час проведення ТУРП як іригаційний засіб застосовували розчин турусол. У групі порівняння (n = 30) під час ТУРП використовували 5% розчин глюкози.

Розчин турусол, що складається із сорбіту (2,7%), маніту (0,54%) і води для ін’єкцій, виявляє позитивний ефект завдяки діуретичному, осмотичному і дезінтоксикаційному впливу під час операції і при зрошенні сечового міхура в ранній післяопераційний період; мінімізує ризик електропошкодження тканин за рахунок своєї електронейтральності.

Об’єм доброякісної гіперплазії передміхурової залози не перевищував 80 см3 і в середньому становив 63,6 ± 5,4 см3. У 29 хворих відзначалася гостра затримка сечі. У решти осіб показаннями для проведення ТУРП були виражені дизуричні явища, а також різке зниження максимальної та середньої швидкості сечовипускання. Обсяг резектованих тканин в обох групах в середньому дорівнював 64,7 ± 6,3 см3, а крововтрата – 138,4 ± 24,7 мл.

У групі пацієнтів, яким проводили лікування з використанням турусолу, не відмічалось розвитку ТУР-синдрому, а також артеріальної гіпотензії, тахікардії, нудоти, блювоти. Прийом турусолу запобігав гемолізу еритроцитів, забезпечуючи високий ступінь візуалізації, і добре здійснював вимивання крові і фрагментів резектованих тканин. При визначенні рівня електролітів крові в до- і післяопераційному періоді суттєвих змін не виявлено.

У 2 (6,7%) із 30 хворих групи порівняння наприкінці ТУРП розвинувся ТУР-синдром, купірування якого вимагало переведення пацієнтів до відділення реанімації і проведення інтенсивної терапії протягом 2-3 днів. Ще у 3 (10%) хворих групи порівняння в кінці ТУРП відзначалися більш легкі прояви ТУР-синдрому у вигляді артеріальної гіпотензії, нудоти й ознобу. Після проведення цим хворим відповідної терапії вищенаведені явища були купіровані.

Таким чином, застосування турусолу для іригації під час ТУРП є ефективним засобом профілактики розвитку ТУР-синдрому, інших резорбтивних ускладнень та електролітно-метаболічних порушень. Завдяки збалансованому складу турусол є оптимальним засобом іригаційного забезпечення трансуретральних операцій.

Our journal in
social networks:

Issues Of 2018 Year

Contents Of Issue 4 (31), 2018

  1. В.І. Горовий, І.Г. Слепова, А.І. Мисак, О.М. Капшук

  2. А.Ю. Гурженко

  3. І.І. Горпинченко, В.В. Спиридоненко

  4. И.А. Йовенко, И.В. Балака

Contents Of Issue 3 (30), 2018

  1. В.И. Медведь

  2. Б.М. Венцківський, І.Б. Венцківська, О.С. Загородня

  3. Н.Г. Скурятіна, О.П. Гнатко

  4. С.П. Пасєчніков

  5. В.І. Зайцев, О.С. Федорук, І.І. Ілюк

  6. Ю.Н. Гурженко

  7. А.В. Руденко, С.П. Пасєчніков, М.В. Мітченко, О.М. Бавіна, В.В. Третяк

  8. О.А. Бурка

  9. А.М. Романенко, С.П. Пасєчніков, В.М. Григоренко, В.С. Грицай, О.В. Кравченко

  10. В.О. Бенюк, В.М. Гончаренко, Л.Д. Ластовецька, О.С. Неймарк

  11. О.Д. Нікітін

  12. С.П. Пасєчніков

  13. С.П. Пасечников

  14. О.Б. Прийма, І.В. Федорович, В.М. Іроденко, М.В. Босак

Contents Of Issue 2 (29), 2018

  1. С.П. Пасєчніков, Я.М. Клименко

  2. П.В. Федорич

  3. И.И. Топчий

Contents Of Issue 1 (28), 2018

  1. С.П. Пасєчніков

  2. М.І. Бойко, А. Гіверсман, Є.В. Лучицький, С.Л. Чеканов, Т.В. Березна, А.З. Журавчак, К. Бетокі, О.В. Кнігавко

  3. В.І. Горовий

  4. К.К. Бєляєв